Laminar flow cabinets

Wat is een laminaire flowkast?

Een laminaire flowkast (ook wel laminaire flowkap of clean bench genoemd) is een werkstation dat een gefilterde luchtstroom levert om het product/experiment te beschermen. De lucht verlaat de kast via de werkopening zonder verdere filtratiestap. Dit betekent dat dit type kast niet geschikt is voor het werken met biologisch gevaarlijk materiaal. Er zijn 2 soorten laminaire flowkasten: horizontaal (crossflow) en verticaal (downflow).

Meer informatie

 
 

Het verschil zit in de richting van de schone lucht. Bij een horizontale laminaire stroming bevindt het HEPA filter zich aan de achterwand en wordt de gefilterde lucht horizontaal naar de gebruiker geblazen. Een verticale laminaire flow heeft het HEPA filter in het plafond en blaast de gefilterde lucht verticaal naar het werkoppervlak. Beide hebben verschillende voordelen.

Met een horizontale laminaire stroming worden mogelijke verontreinigingen op je mouwen en handschoenen horizontaal buiten de kast geblazen, niet in de richting van je experiment (dat zich vaak op het werkoppervlak bevindt). Een tweede voordeel is dat je manipulaties heel dicht bij de HEPA-filter aan de achterwand van de kast kunt uitvoeren, waar de lucht het schoonst is. Dit is niet mogelijk bij een verticale laminaire flow, waarbij het filter in het plafond is geplaatst. Tot slot: de werkopening. Horizontale kasten hebben geen schuifraam. Dit betekent dat je werkopening gelijk is aan de inwendige hoogte van je kast. Voor experimenten waarbij je hoog moet kunnen reiken, is dit een groot voordeel.

Het grote voordeel van een verticale laminaire flowkast, of verticale clean benches, is vooral wanneer je werkt met grote objecten zoals PCR-kasten en microscopen. Wanneer je deze in een horizontale laminaire flow plaatst, is er een groot risico op turbulentie aan de gebruikerskant. Turbulentie kan luchtverontreinigingen uit de omgeving naar de werkplek zuigen. Bij een verticale laminaire stroming heb je dit effect niet. Het tweede voordeel is het comfort van de gebruiker. Bij een horizontale laminaire flow wordt de lucht in het gezicht van de gebruiker geblazen. Als je fulltime op de werkplek werkt, kan dit als onprettig worden ervaren. Bij verticale laminaire stroming heb je dit effect niet.

Wat is het verschil tussen een verticale laminaire flowkast en een bioveiligheidskast klasse II A2?

Een bioveiligheidskast klasse II en een verticale laminaire flowkast bieden beide bescherming van uw product/experiment tegen verontreinigingen in de lucht. Een bioveiligheidskast beschermt ook de gebruiker tegen biologische gevaren, terwijl een verticale laminaire flowkast de gebruiker geen bescherming biedt.

Ontdek de NIEUWE ESCO Labculture® EU G4 Klasse II Type A2

 Voorkom kruisbesmetting om uw monster te beschermen...

De NIEUWE ergonomische werkzone van de Labculture® G4 (LA2 G4) bestaat uit een heldere verlichting met toonaangevende dimbare LED in combinatie met een verhoogde, duurzame roestvrijstalen armleuning en een grote, verzonken, morsbestendige werkbak voor optimaal werkcomfort.
De nieuwe BSC met Centurion Touchscreen controller is TUV-gecertificeerd volgens EN12469, heeft een vergrote vleugelopening van 20 cm en een stand-by hoogte waarmee de stand-by modus eenvoudig kan worden geactiveerd.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van deze apparaten ?

  • Intuïtieve, uitgebreide en eenvoudig te begrijpen Centurion 
  • Touchscreen bediening 
  • Kantelvenster aan de voorkant voor eenvoudig schoonmaken 
  • Frameloos, splintervrij en UV-absorberend gehard glas, 
  • Steunbalken en houder voor minder trillingen en eenvoudige reiniging van de opvangbak
     
  • USB-poort en Modbus op afstand voor toegang tot het gegevenslogboek van de kast en BMS
    connectiviteit voor gebruikers om veilig op afstand toegang te krijgen tot de kast vanaf
    externe apparaten.

Our products

Related product categories